MEKAN BURASI !
Daha kaliteli hizmet için üye olun.

Join the forum, it's quick and easy

MEKAN BURASI !
Daha kaliteli hizmet için üye olun.
MEKAN BURASI !
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Sitemize Hoşgeldiniz ,paylaşımın,eğlencenin,dostluğun tek adresi....


Bağlı değilsiniz. Bağlanın ya da kayıt olun

Çekmecesinde peçete kurutan başkan

Aşağa gitmek  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

1okey Çekmecesinde peçete kurutan başkan Paz Ara. 28, 2008 10:44 am

Ƭ®îǤΘƝѦӮ4Ӡ™

Ƭ®îǤΘƝѦӮ4Ӡ™
Co-admin
Co-admin

Çekmecesinde peçete kurutan başkan

TUSKON Başkanı Rızanur Meral, tasarrufu hayatının her yerinde uygulayan bir lider. "Tasarruf kişide başlar" diyen Başkan Meral'den çarpıcı tasarruf örnekleri.

TUSKON, 150 işadamı derneğini bünyesinde toplayan ve 12 bin işadamını temsil eden bir üst kuruluş. Amacı ülkenin sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak. Bugün Türkiye'de ve bölge coğrafyasında en büyük ve güçlü KOBİ sivil toplum kuruluşu. Bu güçlü derneğin başkanlığını ise Rızanur Meral yapıyor.

TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Ege Bölgesi Raporu açıklaması için bulunduğu Aydın Nazilli’de basınla bir araya geldi. 2008’de dünyayı derinden sarsan global finansal krizin etkilerini, alınabilecek doğru önlemlerle en aza indirmenin mümkün olduğunu söyledi.

Türkiye’nin 25 milyar doların üzerindeki cari açığın küçümsenemeyecek kadar büyük bir rakam olduğuna dikkat çeken Rızanur Meral, öncelikle bireysel olarak yerli üretim malları tercih etmek gerektiğini belirtti. Rızanur Meral, sohbet sırasında kişisel hayatından örnekler verdi ve marka isimleri sıraladı. "Mesela Zara’ya gidip bilinçsizce tüketim yapmayın, alışveriş yaparken en azından etiketine bir bakın Türk malı ibaresi var mı?" dedi. Rızanur Meral, ithal mallara olan ilgiyi bir fıkrayla özetledi:

"Kutup ayılarını avlamak için avcılar silah kullanmaz kürklerine zarar gelmesin diye. Kutup ayılarını avlamak için direklere zehirli bal sürülür. Balın kokusunu alan kutup ayıları büyük bir iştahla direkleri yalar. Zehrin etkisiyle ölüme yaklaşan kutup ayıları yere yığılırken bile direkteki balı yalamaya çalışır. Lezzetli bir şekilde ölür."

Türkiye’deki ithal mallara olan ilgiyi ve bunun sonuçlarını cari açığı kutup ayılarının öyküsüne benzeten Rızanur Meral, toplum olarak bu konuda bilinçlenmek gerektiğinin altını çizdi.

Meral, fiyat farkı, estetik farkı, tarz farkı olsa da yerli üretim ürünleri seçmenin önce bireysel başlayabileceğini belirtirken bu konudaki hassasiyetini ortaya koydu. Ayrıca pek çok alanda yerli üretimin dünya standartlarındaki kaliteyi yakaladığını ifade etti. Yurtdışı gezilerde de alışveriş yapmamaya çalıştığını eğer alacaksa da “made in Turkey” yazmasına dikkat ettiğini söyledi.

"Japonya ve Kore başta otomotiv olmak üzere birbirlerinin pazarlarına giremiyor. Kore’de bulunan 1,5 milyon otomobilin sadece 4 bin tanesi ithal" diyen Rızanur Meral, Türkiye’deki ithal araç kullanım oranının yüzde 60 olduğunu hatırlattı.

Tasarruf konusu masada konuşlurken; TUSKON üyelerinden Alfemo Mobilyanın Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, Başkan Meral’in kişisel tasarruf tedbirlerine örnek verdi. İşte Davulcuoğlu'nun dilinden Başkan Meral'in kişisel tasarruf örnekleri:

- Başkan Meral, Megane otomobil kullanıyor. Böylelikle yakıt masraflarını dörtte bire indiriyor.
- Lavaboda el kurulama peçetelerini kullandıktan sonra atmıyor, çekmecesinde kurutarak yeniden kullanıyor.
- Yazıcıdan renkli çıktı almıyor, ofis içi yazışmaları network ağı sayesinde sağlıyor. Altı çizilerek okunması gereken yazışmalarda ise boş olan arka yüzlerini yeniden kullanıyor.
- Her türlü alışverişinde ilk yerli ürünlere göz atıyor.
- Ve tüm bunları ailece uyguluyor Başkan Meral.
Çünkü diyor eşine: “Eğer bu ülkede çocuklarının işsiz kalmasını istemiyorsan yerli üretime destek vermelisin, aksi halde çocuklar çalışma çağına geldiğinde ya işsiz kalmalarına göz yumarsın ya da kullandığın ürünlerin üreticilerinde iş ararsın.”

ALFEMO TASARRUF İÇİN NELER YAPTI?

Zaten yerli firmaların üretimi durdurması da bundan kaynaklanmıyor mu?

Ramazan Davulcuoğlu, Alfemo olarak yaptıklarını da kısaca anlattı. "Üretim maliyetlerini düşürmenin tek yolu işçi çıkarmak değil" diyerek uyguladıkları tasarruf hareketlerinden bahsetti. Alfemo olarak maliyetleri yüzde 20 düşürmeye karar vermenin ardından haftanın 5 günü yerine 4 günü çalıştıklarını söyleyerek yine aynı tasarrufu yaptıklarına dikkat çekti. Sonuç olarak talepteki azalmayı arzdaki azalmayla dengeleyen Alfemo eleman çıkarımına gitmiyor. Davulcuoğlu ayrıca üretimde kalite ve sürdürülebilirliğin ilk olarak kullanılan hammadde, makine veya teknolojiyle değil insan kaynaklarıyla sağlanabileceğinin altını çizdi.

TUSKON yetkilileri; basın mensuplarıyla yaptıkları fikir alışverişinin ardından toplumda yerli üretim mallarının tercihi konusunda yeni bir proje hazırlama kararı aldı. Yayın organlarının desteğiyle yürütülecek proje tasarruf ve yerli üretime destek olmayı hedeflerken tüketicinin bütçesini zorlamayacak fiyat oluşumları da sağlayacak.

http://www.mekaninburasi.tk

Sayfa başına dön  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz