Küçük Hasan'ın çileli hastane yolculuğu
Bitlis'e 80 kilometre uzaklıktaki 38 haneli ve 400 nüfuslu Göztepe Köyü, 8 yıldır devam eden bir yaşam mücadelesine sahne oluyor.
Her 17- 20 gün arasında sürekli kan değiştirilmesi gereken, aksi halde vücudu şişen, kasları ve kemiklerinde hastalıktan kaynaklı ağrıları artan Hasan Belge'nin hayata tutunabilmesi için köylülerin ve ailesinin 80 kilometrelik zorlu bir yolculuğu aşmaları gerekiyor.
Mehmet Salih Belge ailesi, hasta olan 8 yaşındaki çocuklarını hayatta tutabilmek için insan üstü bir gayret sergiliyor. 8 nüfuslu Belge ailesinin ilk çocukları olan Hasan Belge'nin henüz 3 aylıkken Akdeniz Anemisi'ne yakalanması, ailenin zorlu doğa şartlarına ve ekonomik koşullara karşı mücadelesini de başlamış oldu. İstanbul Çapa Tıp Fakültesi'nde kendisine uygun iliğin bulunmasını hasta yatağında bekleyen 8 yaşındaki Hasan Belge'yi hayatta tutabilmek zorlu doğa şartlarında büyük mücadale gerektiriyor.
Kış ayları haricinde Bitlis ve Mutki Sağlık müdürlüklerine başvurduklarında kendilerine ambulans gönderildiğini, ancak kış aylarında kimi zaman yolların kapalı olmasından dolayı Hasan Belge'yi 20-30 km kızakla kar üstünde götürdüklerini söyleyen baba Mehmet Salih Belge, uygun iliğin bulunması için duyarlı vatandaşlardan yardım istedi.
Her 17-20 gün arasında bu zorlu yolculuğu yapmanın kendisini de fiziken tüketme noktasına getirdiğini belirten baba Belge şunları söyledi: "İlk çocuğum Hasan'a henüz 3 aylıkken Akdeniz Anemisi teşhisi konuldu ve 8 yıldır uygun iliğin bulunması için sıra bekliyoruz. Uygun ilik bulunana kadar Hasan'ın kanının sürekli değiştirilmesi gerekiyor. İl ve İlçe Sağlık Müdürlükleri yolun kapalı olmadığı zamanlarda her türlü desteği sunuyorlar, ancak kış mevsiminde yolların kapanması ile beraber Hasan'ı taşıma görevi bize düşüyor. Köydeki komşularımızla beraber kimi zaman sırtta, kimi zaman kızakla Hasan'ı yolun açık olduğu yere kadar taşıyoruz. Sonrasında da ambulans ya da başka bir araçla Bitlis Devlet Hastanesine götürüyoruz. Bir defasında da yol kapalıyken hastaneye götürmeye çalışırken yolda fırtınadan dolayı mahsur kaldık. Neredeyse donuyorduk bizden haber alamayan köylüler gelip bizi atlarla kurtardılar."
Küçük Hasan için tedavi umudu ile yaşadıkları zorluklara göğüs germeye çalışan aile, acı bir haberle umutsuzluğa sürüklendi. Ailenin en küçük ferdi 8 aylık kızları Sema'da da Akdeniz Anemisi teşhisi konulması aileyi düşündürmeye başladı.
Minik Hasan'ın başından bir an olsun ayrılmayan okul arkadaşları ile öğretmeni ise yaklaşık 15 gündür hasta yatağından çıkamayan Hasan'ın bir an önce iyileşerek aralarına katılmasını bekliyor. Hasan'ın sınıf arkadaşlarından Selami Akdeniz, Hasan'ın yaklaşık 10 kilometre sürecek zorlu kızak yolculuğunda yalnız bırakmıyor. Arkadaşı Hasan'ın bir an önce iyileşerek okula devam etmesini istediğini söyleyen Selami Akdeniz, arkadaşının hayatta kalması için büyük çaba gösteriyor.
Hasan'ı kurtarma çalışmalarına katılan öğretmeni Emre Kurktan ise onun uyumlu ve zeki bir öğrenci olduğunu belirterek, "Hasan çok zeki bir çocuk. Onun bu durumu beni ve arkadaşlarını çok üzüyor. 1 ayda ancak 5 gün gelebiliyor, diğer günlerde ise rahatsızlandığı için gelemiyor. Arkadaşlarıyla beraber onu hemen hemen her gün ziyaret ediyor, kendisine moral veriyoruz. Arkadaşları oyun oynarken o oynayamıyor. Bu durum Hasan'ı olduğu kadar bizleri de çok üzüyor. Kış aylarında hastaneye taşınması çok zor oluyor. Köyümüz merkeze uzak bir köy olduğundan yollar çok çabuk kapanıyor. Arkadaşları, köylüler ve ailesi ile beraber onun hastaneye taşınmasına yardımcı oluyoruz. Bazen sırtımızda, bazen de kızaklarla hastaneye taşımaya çalışıyoruz. Benim ve köylülerin tek temennisi Hasan'ın biran önce iyileşip okuluna dönmesidir." şeklinde konuştu.